In de Kennisbank vind je een groot aanbod publicaties en artikelen, o.a. uit Tijdschrift voor Begeleidingskunde. Een deel van de artikelen en publicaties is alleen toegankelijk voor leden, maar er zijn ook vrij toegankelijke artikelen die iedereen kan lezen en/of downloaden. Je kunt zoeken in de Kennisbank via bovenstaande filtermogelijkheden.
Tijdschrift voor Begeleidingskunde - volledige uitgave
Iedere begeleidingskundige heeft te maken met motivatie en zingeving. Motivatie is dat wat ons in beweging zet en zingeving is dat wat ons in leven houdt. Dat klinkt groots en dat is het ook.
‘Bijna twaalf jaar geleden stond ik in mijn spiksplinternieuwe toga mijn oratie te houden: een hoogtepunt in mijn wetenschappelijke loopbaan’, vertelt de auteur in haar bijdrage.
Wie zich bezighoudt met zingeving, komt zeker in aanraking met het werk van Maria van de Muijsenbergh. Zij is als straatdokter bekend om haar inzet voor goede zorg voor iedereen in ons land.
‘Afgelopen jaar kwam mijn droom uit: het ontwikkelen van een vernieuwende supervisoropleiding. Toen ik zelf de opleiding tot supervisor volgde, had ik dit nooit voor mogelijk gehouden’.
‘Iedere werkdag moet ik piepvrij door de detectiepoort. Dit geldt voor iedereen, het irriteert mij daarom nooit’, aldus de auteur over haar werk in een penitentiaire inrichting.
Tijdschrift voor Begeleidingskunde - volledige uitgave
In dit nummer lees je wat krapte in zorg en welzijn van begeleidingskundigen vraagt in de begeleiding van professionals en de organisaties waarin zij werken.
Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in de zorg houdt de auteur een pleidooi voor een nieuw concept van kwaliteit dat dynamisch en pluralistisch is en moreel van aard.
In de serie De Opleider vertellen begeleidingskundigen over hun ervaringen met onderwijs. Dit keer komt specialist ouderengeneeskunde Paul Geelen aan het woord.
In dit artikel gaan de auteurs in op het herkennen van morele kwesties in een complex speelveld en de mogelijke bijdragen van begeleidingskundigen voor mensen die in de zorg werken.
De ambitie van Pantein is om betrokken en vitale inwoners te bereiken met betrokken en vitale medewerkers; daartoe moet de organisatie zelf ook gezond zijn. Pantein wil deze ambitie realiseren door het aanbieden van thuiszorg, ziekenhuiszorg, herstelzorg en verpleeghuiszorg.
In dit onderdeel van de rubriek Ontmoeting vertellen begeleidingskundigen over een dag uit hun professionele leven vanuit de werkplek. Dit keer Berdine Koekoek.
In het afgelopen decennium is het concept positieve gezondheid in opmars, dat niet klachten en ziekten, maar juist de veerkracht van mensen benadrukt. Aandacht geven aan het perspectief blijkt meer voldoening te geven dan vast blijven houden aan hoe je van een probleem afkomt.