Inzet van Supervisie en Intervisie voor Vitaliteit en Duurzame Inzetbaarheid d.m.v. vroegsignalering van stress en burnoutklachten

Organisator: 
zeeland
Locatie: Goes
(Start)datum: 
8 november 2024
PE punten: 1

Training

Op vrijdag 8 november willen wij jullie graag een training aanbieden, die zowel individueel gericht is, maar ook op teams, en tevens organisatiegericht zal zijn. Jullie zijn van harte welkom van 11:30-16:30 in de regio Zeeland, op locatie Goes, in buurthuis 'De Pit'. Er is een lekkere lunch bij inbegrepen. De training wordt gegeven door Evie Heinrichs. Evie zal een training gegeven worden over hoe intervisie en supervisie ingezet kunnen worden ter preventie van stress en burn-outklachten.

Trainer

Voor de Master Healthy Ageing Professional deed Evie Heinrichs onderzoek naar “Intercollegiale vroeg signalering van stress en burn-out klachten bij sociale professionals”. Op het moment dat zij het onderzoek startte was er sprake van een ware burn-out epidemie in Nederland. In mei 2021 bleek uit een grootschalig onderzoek door Movisie onder sociaal werkers dat 72% van de ondervraagde sociaal werkers een gemiddeld risico, en 28% een verhoogd risico loopt op burn-out. Het doel van het onderzoek was gericht op de onderbouwing van de wijze waarop supervisie en/of intervisie een bijdrage kan leveren aan vitaliteit van professionals en teams in het sociale domein.

Evie is woonachtig in Eindhoven en is LVSC Supervisor, Coördinator Supervisie, Docent, Trainer en Vertrouwenspersoon bij de Fontys Hogeschool Sociale Studie.

Thema

Burn-out kent een lange voorgeschiedenis van stressklachten en falende coping. En dan gaat het om vormen van coping die weliswaar werken, maar voor jouzelf niet gezond zijn. In het kennen, herkennen en bijsturen van die coping, zit een sleutel om een naderende burn-out vroegtijdig te signaleren. Wanneer dit gedaan wordt in verbinding met collega’s binnen een team, zal het niet alleen de zelfzorg verbeteren, maar ook de teamzorg ten goede komen, waardoor er een sfeer of cultuur ontstaat waarin je eerder met elkaar deelt, feedback geeft, helpend bent in tijdig aan de rem trekken. Bij jezelf. Of bij een collega.

Intervisie en supervisie zijn daarbij betekenisvol. Zij bieden een veilig kader waarbinnen de professional zicht krijgt op eigen professioneel handelen gerelateerd aan zaken als persoonlijke kernwaarden, valkuilen, blinde vlekken, coping strategieën etcetera; die misschien werken in het contact met de doelgroep, maar niet altijd helpend zijn voor de professional zelf. Met een aangepast intervisiemodel is geëxperimenteerd in een cyclus van 6 bijeenkomsten in teams van een grote welzijnsorganisatie in Eindhoven.

Hoewel cultuurverandering tijd vergt, waren er gedurende deze cyclus voorzichtig positieve resultaten te zien en wordt er op dit moment nog steeds volgens het intervisiemodel gewerkt. Het draagt bij aan het ècht leren kennen van collega’s; hun krachten, hun kwetsbaarheden, hun angsten, de wijze waarop ze daarmee om gaan, hun copingstrategieën. Wéten waar een collega op dat moment behoefte aan heeft, helpt beter voor elkaar te zorgen binnen de stressvolle dagelijkse praktijk en helpt de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid te verhogen.

Tijdens de training zal Evie het onderzoek toelichten, het intervisie model presenteren en oefeningen aanreiken die op dit thema van toepassing zijn.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via onderstaande knop Inschrijven tot uiterlijk 7 november. Er is plek voor maximaal 12 deelnemers en vol is vol.

Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, schrijf je dan ook zo tijdig mogelijk weer uit via de website. Dan kunnen andere leden mogelijk nog deelnemen.

Nadat je je hebt ingeschreven vind je een knop uitschrijven onderaand de bijeenkomst (bij ingelogd scherm). Hiermee kun je jezelf uitschrijven. Op je persoonlijke pagina vind je een overzicht van bijeenkomsten waarvoor je bent ingeschreven. Na uitschrijven verdwijnt de bijeenkomst ook op je persoonlijke pagina.

 

 

Locatie

Buurthuis 'De Pit'
Appelstraat 2a
4462 TL Goes
(Start)datum: 
8 november 2024
Thema: 
Leren en ontwikkelen
Thema 2: 
Methoden en technieken
Thema 3: 
Werkgeluk
Type: 
Live