Twee onderzoeken naar het effect van omgeving op een therapeutisch proces en met name naar het effect op de mate van zelfonthulling in een gesprek met een psycholoog. Een van de onderzoeken gaat zelfs maar over een heel klein, op het oog triviaal aspect: de kleur van de muren van de spreekkamer. Maar wat blijkt? In een spreekkamer met witte muren vertellen mensen meer over zichzelf, dan in een spreekkamer met groene muren. Het tweede onderzoek gaat over de sfeer van de spreekkamer. Wat doen de meubels en enkele accessoires met de mate waarin iemand aan een psycholoog over zichzelf vertelt? De deelnemers in dit onderzoek vertelden het meest over zichzelf in een spreekkamer met zowel klinische meubels als enkele accessoires (zoals een plant en een lamp).
Dit lijken misschien maar kleine aspecten. Hoe belangrijk zijn die nu eigenlijk, in het grote geheel van een behandeling? Uit de literatuur blijkt echter dat juist de mate van zelfonthulling sterkt gerelateerd is aan gezondheid. Meer zelfonthulling leidt tot meer fysieke en mentale gezondheidsverbeteringen. Dit zou ook kunnen gelden voor coaching, supervisie of andere begeleidingsvormen. Laten we erover nadenken en eens om ons heen kijken. Waar coachen wij? Waar voeren wij onze gesprekken? Hoe ziet de ruimte eruit, wat betreft kleur, sfeer en licht? En welk effect heeft dat alles op de cliënt en op ons?
Dijkstra, K. (2009). Understanding healing environments. Dissertatie. Enschede: Universiteit Twente.
Reerink, K. (2010). De invloed van de inrichting van de spreekkamer van een psycholoog op de cliënt. Dissertatie. Enschede: Universiteit Twente.