Veel mensen hebben last van stress. In verschillende grote onderzoeken is naar voren gekomen dat in de natuur zijn een populaire manier is om stress te verminderen. Maar helpt dit ook echt? Om deze vraag te beantwoorden zijn er verschillende wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de stressherstellende werking van de natuur. Daarbij wordt echter zelden gebruik gemaakt van neurobiologische stressmaten, zoals biochemische indicatoren (stresshormonen in speeksel of bloed).
In dit Alterra-rapport worden twee experimenten beschreven waarin de stressherstellende functie van de natuur is onderzocht aan de hand van het cortisolniveau in het speeksel. Daarbij was de onderzoeksvraag: in hoeverre beïnvloedt contact met de natuur de concentratie van het stresshormoon cortisol in het speeksel? Bij het eerste experiment heeft men gekeken naar het effect van werken in een volkstuin op het cortisolniveau, bij het tweede experiment bekeek men het effect van activiteiten in een groenkamer.
En wat blijkt? Het werkt. Bezig zijn in de natuur of in een ‘groene' omgeving laat het cortisolniveau in het speeksel, een maat voor de hoeveelheid stress, dalen. Dat biedt perspectief voor groene interventies in onze begeleiding. Heb je last van stress? Ga wandelen, fietsen of tuinieren. Een wandelcoach is zo gek nog niet.