Bewegen voor het brein (0,5 PE)

Organisator: 
zwolle
Locatie: Zwolle
(Start)datum: 
22 oktober 2020

Supervisie is veelal een ‘zittend gebeuren’. Bij supervisoren thuis, op Hbo-opleidingen, bij instellingen etc. Dat ‘zittende’ wordt tegenwoordig ook wel het ‘nieuwe roken’ genoemd. Vroeger moesten we veel lopen om eten te verzamelen of omdat we werk deden waarbij we bewogen.

"Nu loopt de mens dagelijks niet meer dan twee kilometer. Desastreus weinig, we leiden een zittend leven op kantoren achter beeldschermen. Sterker nog: we hebben onze wereld en onze leefstijl zo ingericht dat er geen noodzaak is voor bewegen. Terwijl bijvoorbeeld gewoon wandelen de grootste probleemoplosser is die er bestaat,” zegt hoogleraar experimenteel breinonderzoek Shane O’Mara aan Trinity College in Dublin.

Waarom is bewegen zo goed voor de hersenen? Als wij in beweging zijn, is ons brein ook in beweging. We zijn cognitief mobiel. Ook wel ‘mindwandering’ genoemd: we laten onze geest de vrije loop en juist daardoor zijn we in staat herinneringen, gedachten en gevoelens in een nieuwe context te plaatsen. Onze cognitieve vermogens nemen enorm toe. We zijn ons bewuster van onze omgeving, waardoor onze sensibiliteit verhoogd wordt. Beweging, zoals wandelen schenkt ons endorfine, een gevoel van welbevinden en geluk. Dat maakt ons weerbaarder tegen depressies en ouderdom. Beweging brengt creativiteit, de beste ideeën en oplossingen komen naar boven tijdens een boswandeling.

In deze workshop ‘bewegen voor je brein’ onderzoeken en bespreken we op welke wijze ‘bewegen’ van betekenis kan zijn binnen onze supervisiepraktijk. Moeten we voortaan de hardloopschoenen aan en het park in of verplaatst het supervisiegesprek zich naar de sportschool waar de supervisant en de supervisor beide al dumbell heffend casuïstiek doornemen? Of zijn er ook andere manieren? En is dat wel verstandig in coronatijd of misschien juist wel handig?

Na het volgen van deze workshop kan je het belang van bewegen voor het brein benoemen, onderbouwen en toepassen binnen de mogelijkheden van de supervisant en je eigen mogelijkheden als supervisor.

Datum en tijd: donderdag 22 oktober van 19.30 - 22.00 uur

n.b. De locatie van deze workshop is op de 1e verdieping in De Bolder. 

Trainer: Nico van den Berg is begeleidingskundige (MHOB), runningtherapeut en psychosociaal therapeut i.o. Hij werkt vanuit zijn eigen praktijk in Amersfoort. Daarnaast is hij verbonden aan de Hogeschool Windesheim Almere als docent Social Work, praktijkdocent en supervisor.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden via onderstaande knop inschrijven tot uiterlijk 19 oktober. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn dan kun je via de website ook weer uitschrijven. Doe dit alsjeblieft tijdig, zodat je geen plek bezet houdt voor andere geïnteresseerden en wij geen onnodige kosten hoeven te maken.

Nadat je hebt ingeschreven vind je een knop uitschrijven onderaan de bijeenkomst (bij ingelogd scherm). Als je hierop klikt ben je uitgeschreven. Op je persoonlijke pagina vind je een overzicht van bijeenkomsten waarvoor je hebt ingeschreven. Na uitschrijven verdwijnt de bijeenkomst dus ook op je persoonlijke pagina.

 

 

Locatie

De Bolder
Dobbe 29
8032 JW Zwolle
(Start)datum: 
22 oktober 2020